Ürünlere Göre Üretici Ülkelerin Listesi

Merhaba Dostlarım,

  • Tahıl

Darı

Hindistan

Nijerya

Nijer

Mali

Çin

Pirinç

Çin

Hindistan

Endonezya

Bangladeş

Vietnam

Buğday

Çin

Hindistan

ABD

Rusya

Fransa

Mısır

ABD

Çin

Brezilya

Meksika

Endonezya

Arpa

Rusya

Fransa

Almanya

Ukrayna

Kanada

Çavdar

Rusya

Polonya

Almanya

Rusya

Ukrayna

Süpürge darısı

ABD

Hindistan

Meksika

Sudan

Arjantin

  • Sebzeler

Kuru fasulye

Hindistan

Brezilya

Yeşil fasulye

Çin

Endonezya

Nohut

Hindistan

Pakistan

Baklagiller

Hindistan

Mozambik

Karnabahari

Çin

Hindistan

Patlıcan

Çin

Hindistan

Domates

Çin

ABD

Ispanak

Çin

ABD

Manyok

Nijerya

Tayland

Soya

ABD

Brezilya

Havuç

Çin

Rusya

Salatalık

Çin

Türkiye

  • Meyveler

Muz

Hindistan

Filipinler

Mango

Hindistan

Çin

Hindistan cevizi

Filipinler

Endonezya

Şeker kamışı

Brezilya

Hindistan

Üzüm

İtalya

Çin

Portakal

Brezilya

ABD

Papaya

Hindistan

Brezilya

Şeftali

Çin

İtalya

Elma

Çin

ABD

Ananas

Filipinler

Tayland

Badem

ABD

İspanya

Tatlı patates

Çin

Uganda

Limon

Hindistan

Meksika

Ahududu

Rusya

Sırbistan

Çilek

ABD

İspanya

Yaban mersini

ABD

Kanada

Kivi

İtalya

Yeni Zelanda

Frenk üzümü

Rusya

Polonya

Date

Mısır

İran

Kiraz

Türkiye

ABD

Avokado

Meksika

Karpuz

Çin

Türkiye

  • Kabuklu

Nut

Badem

ABD

Kaju fıstığı

Vietnam

Hindistan

Kestane

Çin

Güney Kore

Antep fıstığı

İran

ABD

Fındık

Türkiye

İtalya

Sheanut

Nijerya

Mali

Ceviz

Çin

ABD

  • Baharat

Tarçın

Endonezya

Çin

Zencefil

Hindistan

Çin

Kara biber

Vietnam

Hindistan

Kırmızı biber

Hindistan

Çin

Karanfil

Endonezya

Madagaskar

Hindistan cevizi

Endonezya

Grenada Grenada

Vanilya

Endonezya

Madagaskar

İçecekler

Çay

Çin

Hindistan

Kahve

Brezilya

Vietnam

Süt

ABD

Hindistan

  • Gıda dışı

Lifler

Fiber

Abaka

Filipinler

Ekvador

Pamuk

Çin

Hindistan

Keten

Kanada

Çin

Jüt

Bangladeş

Hindistan

İpek

Çin

Hindistan

Sisal

Brezilya

Tanzanya

Marmarada Yetişen Tarım Ürünleri

Buğday:

Trakya’da Ergene Bölümü’nde yoğun olarak yetiştirilir.

İç Anadolu’dan sonra 2. sırada yer alır.

Ayçiçeği :

Tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilir.

Türkiye üretiminin % 80 ini bu bölge karşılar.

Ergene ve Güney Marmara Bölümleri’nde ekimi var.

Şekerpancarı :

Trakya, Güney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim

Tütün :

Türkiye üretiminde 3. sırayı alır.

Bursa, Balıkesir, Adapazarı’nda ekimi yoğunlaşır.

Mısır :

Karadeniz’den sonra 2. sırayı alır. Adapazarı, Bursa

Pirinç :

Meriç ovalarında ekimi yoğunlaşır.

Edirne bölge üretiminde ilk sırayı alır.

Şerbetçi otu :

Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır. Bilecik Yöresi’nde ekimi yapılır.

Zeytin :

Güney Marmara Bölümü’nde Gemlik ve Mudanya Yöresi’nde üretimi yoğunlaşır.

Ege’den sonar 2. sırayı alır.

İri kalitede sofralık zeytin yetiştirilir.

Dut :

İpek böceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutçuluk önem taşır.

Bursa, Balıkesir, Bilecik Yöresi’nde yetiştirilir.

Meyve :

Bursa Yöresinde yetiştirilir.

Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm başlıcalarıdır.

Sebze :

Bursa ve Adapazarı ovalarında yetiştirilir.

Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber

İç Anadoluda Yetişen Tarım Ürünleri

·    Tahıl (özellikle buğday,arpa, çavdar, yulaf)

·    Şeker Pancarı

·    Elma

·    Armut

·    Sebze (baklagiller,fasulye, nohut, mercimek, bakla)

·    Ayçiçeği

·    Badem

·    Patates

Ege Bölümü’nün Başlıca Tarım Ürünleri

Tütün :

Türkiye tütün üretiminin % 50’sini bu bölge karşılar. Tüm kıyı ovalarında ekimi yapılan ve yurt dışına ihraç edilen tütün en çok Bakırçay Ovası’nda yetiştirilir.

Zeytin :

Akdeniz ikliminin tanıtıcı kültür bitkisi olan zeytin en çok Ege Bölgesi’nde yetiştirilir.

Türkiye üretiminin % 48’ini Ege Bölgesi sağlar.

Edremit – Ayvalık Yöresi başta olmak üzere tüm kıyı kesiminde yetiştirilir.

Üzüm :

Türkiye’de üzüm üretiminin % 40’ını sağlayan bölge 1. sırada yer alır.

Kurutularak ihraç edilen çekirdeksiz üzümün tamamını Ege Bölgesi üretir.

Gediz Ovası, Büyük ve Küçük Menderes ovalarında

İncir :

Kış ılıklığı isteyen ve Akdeniz iklimine uyumlu olan incirin %82’si bu bölgede yetiştirilir.

Büyük Menderes, Küçük Menderes ve Gediz ovalarında Kurutularak yurt dışına ihraç edilen incirin en çok yetiştirildiği yer ise Aydın’dır.

Pamuk :

Akdeniz iklimine uyumlu olduğundan kıyı ovalarında ekimi yapılır.

Büyük Menderes ve Gediz ovalarında üretimi yoğunlaşır.

Türkiye üretiminin % 42’sini sağlayan Ege Bölgesi üretimde ilk sırayı alır.

Turunçgiller :

Akdeniz iklimine uyumlu olan ve kış ılıklığı isteyen turunçgil üretimi, İzmir’in güneyindeki kıyı ovalarında yapılır.

Türkiye üretiminin %10’unu sağlayan bölge, Akdeniz Bölgesi’nden sonra 2. sırayı alır.

Pirinç :

Çöküntü ovalarında ekimi yoğunlaşır.

Sebze :

Bölgenin sebze üretiminde önemli bir yeri vardır. Domates, biber, patlıcan, patates, salata, kereviz, pırasa,

Meyve :

Bölge kendine özgü meyve üretimi ile diğer bölgelerden ayrılır.

İncir, turunçgil ve üzümün yanı sıra elma ve kiraz üretimi de önem taşır.

İç Batı Anadolu Bölümü’nün Başlıca Tarım Ürünleri

Haşhaş :

Tohumundan yağ ve kozasından morfin yapımında kullanılan afyon sakızının elde edildiği bir bitkidir.

Ekimi devlet kontrolünde yapılır.

Türkiye üretiminin %90’ını Ege Bölgesi karşılar. Afyonkarahisar çevresinde ekimi yoğunlaşır.

Tahıllar :

Ülke üretiminin % 10 karşılar.

Tahıllardan buğday ve arpa, Afyon, Kütahya, Denizli ve Uşak’ta üretilir.

Şekerpancarı :

Afyon, Kütahya ve Denizli’de üretilir.

Ayçiçeği :

İç Batı Anadolu’da sulanabilen alanlarda yetişir.

Baklagiller :

Uşak, bölgede nohut üretiminin en fazla yapıldığı yerdir.

Doğu Anadolu Bölgesi Tarım Ürünleri

Pamuk :

Iğdır ve Malatya ovalarında yetiştirilir.

Tütün :

Muş, Bitlis ve Malatya’da ekimi yapılır.

Tahıllar :

Buğday Malatya, Elazığ, Erzurum-Pasinler ve Horasan ovalarında yetiştirilir.

Buğdaya göre daha az sıcaklık isteyen arpa ise Kuzeydoğu Anadolu platolarında yetiştirilir.

Sebze :

Lahana ve patates Erzurum-Pasinler ve Horasan

Meyve :

Kayısı yoğun olarak Malatya’da sulanabilen alanlarda, özellikle Fırat ve Tohma kıyılarında yetiştirilir.

Malatya, Elazığ ve Erzincan’da dut üretimi yapılır. Akarsu boylarında elma bahçeleri bulunur.

Ürünler;

·    Arpa

·    Buğday

·    Çavdar

·    Tütün

·    Şeker pancarı

·    Pamuk

·    Üzüm

·    Kayısı

·    Patates

·    Ahana

·    Kavun

·    Karpuz

·    Dut

·    Elma

·    Tahıl

·    Baklagil

·    Darı

Karadeniz Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri

·    MISIR

·    ÇELTİK (PİRİNÇ)

·    TÜTÜN

·    ÇAY

·    AYÇİÇEĞİFINDIK

·    TURUNÇGİLLER (Narenciye) (Portakal , mandalina, limon , greyfurt ve turunç)

·    PATATES

·    SOĞAN-SARMISAK

Mısır :

Kıyı kesiminde buğdayın yerini almıştır.

Halkın temel besin maddesidir.

Bölge mısır üretiminde 1. sırada yer alır.

Üretilen mısırın tümü bölge içinde tüketilir.

Tütün :

Karadeniz Bölgesi, üretimde Ege Bölgesi’nden sonra 2. sırada yer alır.

Bafra Ovası (Samsun) en yoğun ekim yapılan alandır.

Tokat, Amasya, Düzce Ovası (Bolu) ve Rize Yöresi

Fındık :

Kış ılıklığına gereksinim duyan fındık Karadeniz iklimine en uyumlu üründür.

Türkiye üretiminin %84’ü Karadeniz Bölgesi tarafından karşılanır.

Bütün Karadeniz kıyılarında, yer yer iç kesimlerde yetişmesine karşın, en yoğun olarak Ordu ve Giresun

Çay :

Muson iklimine uyumlu bir tarım ürünüdür.

Bol nem ve kış ılıklığına gereksinim duyar.

Trabzon – Rize arasında Doğu Karadeniz kıyılarında, denize dönük yamaçlarda yetiştirilir.

Ülke üretiminin tamamını Karadeniz Bölgesi karşılar.

Pirinç :

Bol suya gereksinim duyar.

Akarsu vadi tabanlarında ekimi yapılır.

Tosya, Boyabat, Çarşamba ovaları

Şekerpancarı :

Bol yağışlı olan Doğu Karadeniz kıyıları dışında tüm bölgede yetişme koşulları vardır.

Kastamonu, Çorum, Tokat, Amasya

Keten-kenevir :

Nemli iklim bitkisi olan keten Batı Karadeniz Bölümü’nde Kastamonu ve Sinop’ta yetiştirilir.

Kenevir ise uyuşturucu özelliği nedeniyle devlet kontrolünde üretilir.

Meyve :

Amasya’da elma, Kastamonu’da erik, Rize’de turunçgiller, Orta Karadeniz’de üzüm, Batı Karadeniz’de kestane tarımı yaygındır.

Akdeniz Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri

Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır.

Muzun %100’ü, turunçgillerin % 88’i bu bölgede üretilir. Türkiye pamuk üretiminin % 35’i, sebzenin % 26’sı, yerfıstığının % 88’i anasonun % 65’i ve susamın % 80’i bu bölgeden sağlanmaktadır.

Buğday:

Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir.

Çukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir.

Pirinç:

Hatay’da Amik Ovası’nda, K. Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir.

Pamuk:

Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir.

Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33’ü bölgeden karşılanır.

Tütün: Göller Yöresi’nde ve Hatay çevresinde yetiştirilir. Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde

Turunçgiller:

Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir.

Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89’u bölgeden karşılanır.

Muz:

Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir.

Türkiye’de yetiştirilen muzun tamamı

Haşhaş ve ve şekerpancarı:

Özellikle Göller Yöresi’nin ürünleridir.

Zeytin ve üzüm:

Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir.

Bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Yetiştirilen Tarım Ürünleri

Buğday :

Bölgedeki tarım alanlarının yarısından fazlasında buğday ekilir.

En fazla ekim alanına sahip Şanlıurfa’yı Diyarbakır izler.

Arpa :

Bölgede yetiştirilen diğer önemli tahıl olan arpa, en fazla Şanlıurfa, Siirt ve Adıyaman’da yetiştirilir.

Pamuk :

Bölgede en fazla ekilen endüstri bitkileri arasında yer alan pamuk, halen sulanmakta olan Akçakale ve Gaziantep’te yetiştirilir.

Kırmızı Mercimek :

Kuraklığa dayanıklı bir baklagildir.

Türkiye üretiminin tamamına yakınını bu bölge sağlar. En çok Şanlıurfa ve Gaziantep’te yetiştirilir.

Susam :

Az bir alanda ekimi yapılmaktadır.

Üretimi bölge için önem taşır.

Çeltik :

Siverek’te yetiştirilmektedir.

Antep Fıstığı :

Bölgenin karakteristik ürünüdür.

Üretimin % 90’ı bu bölgede gerçekleşir.

Üzüm :

Özellikle Gaziantep çevresinde bağcılık gelişmiştir. Üretilen üzüm yaş olarak tüketilmesinin yanı sıra pekmez, pestil ya da içki yapımında kullanılır.

Zeytin :

Akdeniz ikliminin etkileri görülen Gaziantep yöresinde Kilis ve Islahiye çevresinde yetiştirilir.

Tütün :

Sulama ile birlikte ekim alanları genişlemektedir.

Üretimde Adıyaman ve Batman önde gelir.

Sebze :

Sulanabilen alanlarda domates, biber, patlıcan gibi çeşitli sebzeler yetiştirilmektedir.

Meyve :

Bölgenin karpuz üretiminde ayrı bir yeri vardır.

Özellikle Diyarbakır çevresinde ağırlığı 20 kg’ı aşan karpuz yetiştirilmektedir.

 

Teşekkürler.

Saygılarımla.

 

 

 

 

Serkan UYGUR

Marketing Communication (MA)

Marketing and Sales Analysis Consultant

serkanuygur.marketing@gmail.com

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: